10 tanács, amit érdemes megfogadnia szájsebészeti beavatkozás után

 A szövődmények elkerülése érdekében mi magunk is sok mindent tehetünk a szájsebészeti beavatkozások után. A legfontosabb persze, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mire figyeljünk oda?

  1. Közvetlenül a műtét után behelyezett géztampont ne vegye ki idő előtt. Ez átlagosan 15 perc, de mindenképpen annyi ideig tartsa bent, amennyi ideig a kezelőorvosa tanácsolta!
  2. A kezelt területet ne öblögesse a műtét napján, és az azt követő 2 napon sem!
  3. A műtéti területet kívülről, az arcra helyezett hideg vagy jeges borogatással tudja hűteni másnaptól. Ez csökkenti a vérzés kockázatát, és a hideg lelohasztja a duzzanatot, és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Amennyiben szájzuga is enyhén berepedt, azt másnaptól hámosító krémmel kenje.
  4. A műtét utáni napokban pihenjen sokat, és ne terhelje túl a szervezetét! Figyeljen oda, ha úgy érzi, le kell pihennie, tegye!
  5. Ne feküdjön lapos párnán a műtétet követő néhány éjszaka, lehetőleg inkább félig ülő pozícióban pihenjen!
  6. Az étkezés terén is oda kell figyelni pár dologra: ezekben a napokban mellőzze a tejtermékeket és a tojásos vagy aprómagvas ételeket! A kávé, az alkohol és a dohányzás szigorúan kerülendő a műtétet követő napokban!
  7. Amennyiben orvosa antibiotikumot vagy fájdalomcsillapítót írt fel, azt az utasítás szerinti adagolásban szedje! Orvosával konzultáljon az esetleges gyógyszerallergiájáról, illetve arról is, ha szed egyéb készítményeket!
  8. Enyhe vérzés, vagy a nyál véres elszínezése előfordulhat, azonban erős vérzés esetén konzultáljon orvosával a honlapon található mobiltelefonszámon!
  9. Hőemelkedés is lehet a műtétet követően. Ha magasra szökne a láza, azt szintén célszerű megbeszélnie orvosával!
  10. Legyen óvatos a fogmosással, nehogy felszakadjon a seb! A seb környékét nedves fültisztító pálcikával tisztítsa.

Ha a fájdalom két nap múlva sem enyhül, keresse fel orvosát! Ha a sebgyógyulás rendben zajlik, varratszedés, illetve kontrollvizsgálat céljából mindenképp ismét fel kell keresnie kezelőorvosát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .