Koronák

Mi az a fogászati korona? 

A korona tulajdonképpen egy fog alakú és színű burkolat, ami a saját fog csonkjára kerül ráhelyezésre. Fogászati korona alkalmazását akkor szoktuk javasolni, ha az eredeti fog koronája szuvasodás, baleset miatt meggyengül, sérül, így sem esztétikailag sem funkciójában nem látja el megfelelően a feladatát. Ilyenkor a fogat annak további védelme érdekében lecsiszoljuk, és színében a többi foghoz passzoló koronát ragasztunk fel rá, így kívülről nézve hiánytalan, tökéletes fogazatot kapunk eredményül. 

Mikor lehet szükség korona felhelyezésére?

  • Súlyos mértékben szuvasodott fog esetén
  • Ha gyökérkezelés vagy szuvasodás következtében a fog olyannyira meggyengült, hogy fennáll a veszélye, hogy megreped, eltörik
  • Letört, vagy súlyosan megkopott fog helyreállításához
  • Ha olyan nagy kiterjedésű fogtömésre van szükség, hogy az eredeti fogkoronából nem marad elég a tömés megtartásához.
  • Szabálytalan formájú, elszíneződött fogak helyreállításánál,
  • Más fogpótlási megoldások, hidak, implantátumok részeként.

 

Miből készülhet a korona?

  1. Fém koronák: régi megoldás, ma már a ritkán alkalmazzák. Fémes színe miatt esztétikailag nem túl vonzó látvány, felszíne sem igényesen kidolgozott, ezért jellemzően csak hátsó, beszéd közben nem látható fogakra helyezik fel. Rendelőnkben lehetőség van régi fémkoronájának cseréjére, forduljon hozzánk bizalommal.
  2. Fém-kerámia koronák: ez a koronatípus a legelterjedtebb. Sokan választják, ebben az esetben a fémvázra égetéssel egy azt leplező porcelán bevonat kerül, így színe már a fogak színéhez igazítható, bármely régióba javasolják felhelyezni. A merev belső fémváz készülhet nikkelmentes fémötvözetből vagy fogászati aranyból is, az arany magas ára miatt inkább az elsőt szokták választani.
  3. Cirkon koronák: a cirkon korona az egyik legmodernebb fejlesztés a fogászati pótlások területén, elülső fogakra a legjobb választás, ez adja a legszebb végeredményt. Fémmentes, így fémallergiások számára is kiváló megoldás. Ebben az esetben a korona belső váza a fogszínű cirkon (cirkónium-oxid), erre kerül rá a porcelán réteg. Az eredmény esztétikailag kiváló, tökéletesen élethű, tartós fogpótlás.
  4. Teljes kerámia koronák: a koronák közül esztétikailag az igazi fogzománchoz leginkább hasonlító porcelán felület alakítható ki belőle, a frontfogakhoz különösen passzol. Ritkán alkalmazzák, hátránya, hogy nem olyan erős, mint a fémmel ötvözött korona, mert nincs vázasítva.

 A fogászati koronák megtervezésére és kiválasztására alapos szájvizsgálat után a fogorvossal közösen kerül sor. Fontos megjegyezni, hogy esztétikai, egészségügyi és funkcionális szempontokat egyaránt mérlegelünk a fogpótlás elkészítésekor: a korona nemcsak látványában kell hogy illeszkedjen a többi fog közé, de a rágóképesség megtartásának, szomszédos fogak elmozdulásának, és állkapocs-ízületi elváltozások megelőzésének szempontjából is fontos feladata van.A szakszerűen elkészített és felhelyezett fogkorona várható élettartama kb. 5-10 év. A korona épségének megőrzése nagymértékben függ a szájhigiéniáról, megfelelő fogápolástól.Rendelőnkben évente több száz koronát helyezünk fel sikeresen, így nálunk alapos kivizsgálása, magas- fokú szakmai ellátásra számíthat. Kérjen időpontot bizalommal!