Fogtömés, esztétikai fogászat, gyökérkezelés

Fogtömések

Ha van egy sérült vagy szuvas fogunk, érdemes minél előbb elkezdenünk a fog kezelését, hogy elkerüljük a további fogkárosodást. A kezeléssel nem éri meg késlekedni, magától nem gyógyuló folyamatról van ugyanis szó, sőt, minél tovább halogatjuk a beavatkozást, a lyuk annál nagyobb lesz, idővel elérheti a fog gyökerét és idegeit is, ami már fájdalommal járhat. A fog tömése során, szükség esetén érzéstelenítésben, először a felpuhult, károsodott foganyagot távolítjuk el fúró segítségével, addig, amíg szilárd alapot nem kapunk a tömés elkészítéséhez. Manapság már a fog megtisztított üregének betömésén túl arra törekszünk, hogy a fog eredeti állapotát állítsuk vissza: ez történik a fog színének újraalkotásával, a fogfelszín helyreállításával. A fogtömések fajtái:Azt, hogy milyen töméssel dolgozunk, jellemzően az határozza meg, hogy mekkora részt kell pótolnunk. A kisebb üreget korábban amalgámmal lehetett pótolni, ma már a legelterjedtebb a fényre kötő kompozit (műanyag= fehér vagy fogszínű tömés), melynek színe az eredeti fogéval azonos lesz. A szuvas részeket eltávolítjuk, és a fogfelszínt bondanyaggal (ragasztóval) kezeljük. Ez fogja a tömőanyagot az üregben tartani. A megfelelő színű tömőanyagot bejuttatjuk az üregbe, majd végül kialakítjuk az eredeti fog formáját. Ha olyan nagy a lyuk kiterjedése, hogy a kompozit már nem hozna tartós eredményt, akkor az úgynevezett cement alapú fehér tömést vagy az inlay-t (azaz a betétet) vagy a fogászati koronát javasoljuk a tartós megoldás érdekében. Esztétikai fogászatAz egészséges, ápolt és szép fogazat, a természetes mosoly megjelenésünk, magabiztosságunk záloga. Ma már egyre többen keresik fel rendelőnket is azzal a kéréssel, hogy olyan fogpótlást kapjanak, ami nem csak a rágóképességüket állítja helyre, de a mosolyukat is széppé varázsolja. Ha a fogpótlás a szakmai és funkcionális szempont mellett az esztétikai szempontokat is figyelembe veszi, esztétikai fogászati kezelésről beszélünk. Az esztétikai fogászati beavatkozások során a természetes fogak állapotához nagyban hasonló helyreállításokat végzünk. Ez magában foglalja az eredetivel megegyező fogszín visszaállítását, illetve az anatómiai struktúrák, mint a fogformák, a rágófelszín helyreállítását is. Ha az esztétikai szempontokat is figyelembe vevő kezeléseket végzünk, nagyobb idő ráfordításra, speciális technikákra és természetesen a legjobb minőségű fogászati anyagokra van szükség.

 

Gyökérkezelés

A gyulladt vagy mélyen szuvas fogak igen kellemetlen fájdalommal, később akár tályog kialakulásával, arcduzzanattal is járhatnak. Ezek a panaszok gyökérkezeléssel hatékonyan megszüntethetőek, és helyreállítható a fog eredeti funkciója és esztétikája. A gyökérkezelés a fogmegtartó eljárások közé tartozik, és a fogbél gyulladásának vagy elhalásának esetén válik szükségessé. A panaszok megszüntetése rövid időn belül a gyökérkezelés során a fog kihúzása nélkül lehetséges. Milyen jelek utalhatnak az idegek vagy fogbél károsodására?

  • fogfájás evés vagy nyomás hatására
  • elhúzódó fájdalomérzet hideg vagy meleg hatására
  • intenzív fogfájás néhány napig, ami utána megszűnik
  • a fogak barnulása, szürkülése
  • a fogat körülvevő íny duzzanata
  • állandó vagy visszatérő sipoly az ínyen, melyből gyulladásos folyadék ürül.

Hogyan történik a gyökérkezelés?A kezelendő fogat elérzéstelenítjük, kifúrjuk, majd a gyökércsatornából eltávolítjuk a fogbél maradványokat, kitisztítjuk, fertőtlenítjük, lezárjuk. A gyökérkezelések között gyógyszeres töméssel látjuk el a fogat. A végleges gyökértömésre akkor kerülhet sor, ha a fog már panaszmentes. A fog tartós helyreállítása érdekében betét, csap vagy korona felhelyezése is indokolttá válhat. Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?Számos tévhit kering a gyökérkezelésekkel kapcsolatosan, és a leggyakrabban a fájdalom szóval kötjük össze. Pedig megfelelő érzéstelenítés mellett a gyökérkezelés ugyanúgy nem jár fájdalommal, mint egy hagyományos tömés. Feltételezhetően azért tartozik a kevésbé népszerű eljárások közé, mert használatára akkor kerül sor, amikor már nagy a baj, tehát amikor már a mélyen szuvas fog sok fájdalmat és gyötrődést okozott nekünk az elmúlt napokban. De ez nem kell, hogy így legyen! Ha tartós fájdalmat észlelünk, illetve a fent említett tünetek bármelyikét, forduljuk időben orvoshoz!