Miért veszíthetjük el fogainkat?

 Egy fog elvesztése nemcsak esztétikailag ront az ember megjelenésén, hanem a rágás, illetve a beszéd funkcióját is erőteljesen korlátozza. Összegyűjtöttük, mely okok állnak leggyakrabban egy fog elvesztésének hátterében.

1. Sérülés: a gyermekek önfeledt játéka sajnos nem egy esetben okoz maradandó sérülést. Óvodás- és kisiskolás korban leggyakrabban és legkönnyebben az elülső fogak, a felső metszőfogak szenvednek csorbát. Később a különféle sportbalesetek eredményezhetnek traumás fogvesztést és fogkorona-sérülést.

2. Fogszuvasodás: a reggeli és esti rutinhoz ugyanúgy hozzá kell tartoznia a fogmosásnak, mint a mosakodásnak, különben a fog könnyen elromlik. Sokan nem gondolnak bele, hogy az étellel/itallal bevitt nagy mennyiségű cukros, savas ételek fogyasztása, valamint a rossz szájhigiénia külön-külön is, de együtt biztosan megbosszulja magát. Nem csak a rossz szokások, valamennyire a genetika is felelőssé tehető a fogszuvasodásért; sajnos hiába ápolja valaki gondosan fogait, ha hajlamos a fogszuvasodásra, előbb-utóbb megjelennek nála a tünetek.

3. Kor: az évek múlásával számolni kell a különféle egészségügyi problémák egyre gyakoribb megjelenésével is. Az igaz, hogy a természetes öregedési folyamatokat nem állíthatjuk meg, de jelentősen lassíthatjuk őket, és sokat tehetünk az ép fogak megőrzéséért.

4. Ínygyulladás: legtöbbször szintén a helytelen/kevés fogmosás következménye. A szájban lévő lepedék tisztítás nélkül felhalmozódik a fogközökben és az ínyszél mentén, amely később fogkővé alakul. A fogkövet érdemes félévente eltávolíttatni, hiszen megléte ínygyulladáshoz, súlyosabb esetben fogágybetegséghez vezethet, melynek következtében meglazulhatnak, és végső esetben kieshetnek a fogak. Csak a teljesen letisztított fogfelszíneket lehet olyan tisztán tartani, hogy a később gyulladást okozó lepedéket otthon is hatékonyan tudjuk eltávolítani.

A Seereiner Fogászati Rendelőben az ínygyulladástól a baleseti sérüléseken át a fogszuvasodásig minden fogászati problémára megoldást kínálunk. Az egészséges íny és fogágy azért is fontos, mert végleges fogpótlást és igazán esztétikus tömést csak ebben az esetben lehet készíteni.

A cikkel kapcsolatban a Hozzászólásokon keresztül tud kérdezni, amelyre igyekszünk 3 napon belül válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .