Fogászati Implantáció

Fogászati implantátum, fogbeültetés

A lakosság nagy része küzd azzal, hogy hiányzik egy vagy több foga. Fogaink elvesztése mindannyiunknak problémát jelent akár esztétikai, akár funkcionális szempontból. Kellemetlenül érezzük magunkat, ha mosolygunk. Nehézséget okoz a rágás, romlik a hangképzés. A hagyományos fogpótlási módszerek nem minden esetben jelenthetnek kényelmes megoldást, ilyenkor ajánljuk a fogászati implantátumokat, amelyek immár több évtizedes múlttal rendelkeznek.

Már bizonyított

A fogászati implantátumok népszerűsége egyre nő, hiszen különböző fogpótlások rögzítésére is kiválóan alkalmasak. Az eljárás során műfoggyökerek (fogászati implantátumok) beültetésével pótoljuk a hiányzó fogakat. Ezek titán implantátumok, amelyeket teljesen befogad a csontszövet. Az implantátummal pótolt fog ugyanolyan erős, szép és jól használható lesz, mint az eredeti fog, ráadásul az implantátumokra felpattanó kivehető fogsorok is igen erősen rögzülnek, eltávolításukhoz kisebbfajta erőt kell kifejteni. Ez a rögzítés teszi lehetővé, hogy műfogsorát ettől fogva stabilan, megbízhatóan, billegés nélkül használja.

A kezelés menete

Az előzetes konzultáció során a kezelőorvos megvizsgálja a beteget, hogy eldöntse, elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ennek része egy CT- felvétel készítése, a csontkínálat vizsgálata miatt. Ezt követően tervezi meg az orvos az implantációs fogpótlást, készülésének menetét egyezteti páciensével. A kezelés során helyi érzéstelenítés mellett történik meg az implantátumok behelyezése az állcsontba. A titánimplantátum nem vált ki allergiás reakciót, sőt, gyakorlatilag összenő a csonttal. A gyógyulási szakasz körülbelül 3-4 hónapot vesz igénybe. Utána kb. 1 hónap alatt készül el a fogpótlás. Implantációs műfogsor esetén a rögzítéséről a protézisbe beépített patentok gondoskodnak, ezek kapcsolódnak össze az implantátummal. Így a műfogsor igen stabil lesz, de továbbra is kivehető marad.

Kiknek ajánljuk?

Szinte bárkinek! A meglévő, tartósan fennálló betegségekről fontos fogorvosunkkal konzultálni, mert bizonyos alapbetegségek, mint pl. a cukorbetegség lassíthatják a gyógyulási folyamatot. Mások, mint az előrehaladott csontritkulás, vagy daganatos megbetegedések pedig akár ki is zárhatják a fogbeültetés lehetőségét.Két további döntő szempont van még, amit mérlegelni kell a kezelés elkezdése előtt: egyik az ár, hiszen a beavatkozás hozzávetőlegesen 120 000 Ft-ot jelent implantátumonként (plusz a készítendő fogpótlás ára), ami nem kevés, bár tartós eredményt hoz. A másik szempont pedig az idő, mint tényező, hiszen a behelyezéstől számítva akár 3-4 hónap is eltelhet a következő lépésig.KockázatokTermészetesen – mint minden orvosi beavatkozásnak – ennek a műtétnek is lehetnek szövődményei, de ez igen ritka. Körültekintő kikérdezés, kivizsgálás mellett a műtét után nem kell nehézségekkel számolnunk, leszámítva némi kellemetlenséget, mint pl. utófájdalom, duzzanat, amelyek azonban pár napon belül elmúlnak.Összegezve: akinek a hagyományos fogpótlási módszerek nem felelnek meg valamilyen okból kifolyólag, azoknak működő megoldást jelenthet a fogászati implantátumok beültetése.

Implantációs koronák, hidak

Mi a fogászati implantáció?

A fogászati implantáció modern fogpótlási módszer, melynek során műfoggyökeret ültetnek be az állcsontba. Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítéssel történik. A beültetésre váró műgyökér ugyanolyan erős, mint az eredeti fog, anyaga titán, melyet a szervezet teljes mértékben befogad.

Előnyei:

  • Nem okoz allergiás reakciót.
  • Tartós.
  • Jól terhelhető.
  • A szervezet befogadja.
  • Nem szükséges hozzá a szomszédos fogakat lecsiszolni.

Implantációs korona és híd

Az implantátumokra különböző felépítményeket tehetnek, mint például koronát és hidat.Az implantációs korona anyaga is lehet hagyományos porcelán (fémkerámia) vagy cirkon, melynek számos előnye van a hagyományos koronákkal szemben. Áttetsző, fehéres színe révén alig vehető észre különbség közte és a természetes fog között. Látványban teljesen megegyezik a fogzománccal, így esztétikailag teljes mértékben alkalmazkodik a többi foghoz.

Implantációs kivehető fogpótlások

Kivehető fogsort nagyfokú, vagy teljes foghiány esetén készítenek. Az állcsontba legalább két implantátumot ültetnek be, de vannak esetek, amikor akár négy implantátumra is szükség lehet. A felépítményekre a kivehető fogsor könnyen rápattintható, ezáltal nem kell tartani a fogsor elmozdulásától.Számos előnye van az implantációs kivehető fogsornak, melyekből felsorolunk néhányat, ezáltal is segítve a fogpótlás előtti döntését:

  • A hagyományos kivehető fogsorral szemben az implantációs fogsor sokkal megbízhatóbb: nem mozdul el, nem lazul meg, kényelmesebb és esztétikusabb is, mert kisebb helyet foglal el a szájban, mint a hagyományos kivehető fogpótlás. Nem kell félnie evéskor, nevetéskor, beszédkor, hogy esetleg a fogsora kimozdult a helyéről.
  • Az implantátum felépítményére könnyen rápattintható a fogsor, ezáltal nincs szükség ragasztóanyagra. Mivel nem mozdul el, alvás előtt nem kell kivenni.
  • Az implantátumokat nem kell cserélni, elegendő, ha rendszeresen ellenőrizteti fogorvosával, továbbá ügyel a megfelelő szájhigiénére.
  • Mozdulatlanságának köszönhetően további előnye, hogy nem irritálja a fogínyt, ezáltal megelőzhető a fogínygyulladás, fogínyvérzés.
  • Az implantátumok beültetése minimális beavatkozással jár, a gyógyulási idő is rövid, körülbelül 3 hónap.