Gyermekfogászat

A gyermekek fog- és szájbetegségeinek megelőzését és kezelését a gyermekfogászat végzi. Ide tartozik még a rendellenes fogak felderítése és az esetleges problémák megoldása is. A gyermekfogászatban alkalmazott módszerek eltérnek a felnőttek fogászati beavatkozásaitól.

A tejfogak

Annak ellenére, hogy a tejfog még más szerkezetű és felépítésű, mint a maradandó fog, mégis nagyon fontos a helyes ápolásuk és gondos megőrzésük. A tejfogak a maradandó fogaknak biztosítják a helyet. Ha egy tejfog hiányzik, fennáll annak a veszélye, hogy más fogak becsúsznak a helyére, emiatt előfordulhat, hogy helyfenntartó készüléket vagy fogszabályzót kell gyermekének viselnie. Ha gyulladt fog jelenik meg, az akár további károsodást is okozhat a maradandó fogban.

A tejfogak szuvasodása

Gyermekkorban gyakran előfordul a fogszuvasodás, ráadásul tejfog esetében sokkal gyorsabban előállhat, mint a maradandó fogaknál. Éppen emiatt a fogszuvasodás felismerésekor minél előbb el kell vinni a gyermeket fogorvoshoz! A megelőző kezelésekre a gyermekfogászat igen nagy hangsúlyt fektet, azonban a szülő odafigyelése és felelőssége legalább annyira fontos a fogszuvasodás megelőzésében!

A jó hír viszont az, hogy a fogak szuvasodása elkerülhető különböző megelőző kezelésekkel, amelynek legegyszerűbb módja a barázdazárás és a lokális fluoridos kezelés.

Lokális fluoridos kezelés: Ezzel az eljárással részben megelőzhető a fogak szuvasodása. Ilyenkor a fogakat fluoridot tartalmazó anyaggal kezelik, amely ellenállóbbá teszi a fogakat. Elsősorban zselé vagy ecsetelő formájában juttatják közvetlenül a fogfelszínre. A kezelést érdemes évente kétszer elvégezni.

Barázdazárás: Ezt a fájdalommentes kezelést a maradandó fogak áttörése után ajánlott elvégezni (6-14 éves kor között), hiszen a fogszuvasodástól nyújt védelmet. A barázdazárás során egy speciális anyaggal töltik fel a barázdarendszert, így az anyag a barázdákat lezárja, és a lepedék lerakódását is jobban akadályozza.

A gyermekfogászati kezelések elsősorban a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, éppen ezért nagyon fontos a megfelelő fogmosás is! Fontos, hogy gyermekünk fogaira is kellő figyelmet fordítsunk, és egy mindennapos rutint alakítsunk ki a számukra, amely során a fogaikat is ápolni tudják. Gyermekfogászati rendelésünkön olyan tanácsokkal látjuk el a szülőket gyermekükkel kapcsolatban, amelyek betartásával a gyermekeik fogait épen tarthatják. Ezen alkalmakkor megmutatjuk a helyes szájápolási technikákat. A gyermeket érdemes félévente akkor is elvinni rendszeres szűrővizsgálatra, ha nem áll fent semmilyen probléma.