Fogkőlevétel, szájhigiéniés – ínykezelés

A parodontológia a fogorvosláson belüli szakterület, a fogágy megbetegedéseivel és kezelésével foglalkozik. Leggyakoribb fogágybetegségek az ínygyulladás, valamint annak következménye az ínyvisszahúzódás és az úgynevezett tasakok keletkezése. Oka részben genetikai, részben a fogak között maradt ételmaradék, mely táptalajul szolgál egyes baktériumok szaporodásának, és a dohányzás.A szájhigiénés kezelések közé tartozik a fogkőlevétel, amelyet szinte minden embernél szükséges körülbelül félévente elvégezni. A fogak között maradt ételmaradék lepedéket képez, amelyben könnyen elszaporodnak a kórokozók. A lepedék elmeszesedése hozza létre a fogkövet, mely, ha sokáig kezeletlenül marad, akár fogínysorvadást is okozhat. Fogínysorvadás esetén az íny olyan súlyos mértékben meggyengül és visszahúzódhat, hogy a fogak elkezdhetnek mozogni, hosszú távon pedig maguktól kiesni.Fogkő jelenlétére utal a fogínyvérzés, mely fogmosáskor a legintenzívebb, és a rossz szájszag.

Az íny vörös, duzzadt, és rendkívül érzékeny. Amennyiben hosszú ideig fennáll a gyulladás, az íny egyre lejjebb kezd húzódni, szabaddá téve a fognyakat.A lepedék által okozott fogkő kialakulása lassítható megfelelő szájhigiénével.

Ajánlott a napi kétszer 3 perces alapos fogmosás, illetve naponta fogselyem és fogköztisztító kefe használata. A már kialakult fogkövet csak a fogorvos tudja eltávolítani, úgynevezett ultrahangos depurátorral.