Foghiányok típusai

Egy hiányzó fogfoghiany-fogpotlas

Már egyetlen fog elvesztésének is jelentős egészségügyi, esztétikai, pszichés következménye lehet. Elülső fogak (1-2-3-4-esek) elvesztése általában azonnali szégyenérzettel, önbizalomhiánnyal társul, hiszen ezek hiánya beszéd közben is látszik, illetve beszédhibákat okozhat. A hátsó fogak (5-6-7-esek) általában még a mosolygó szájban sem látszanak, így ezeket „kevésbé sajnáljuk”, pedig ezek elvesztése a rágóképesség csökkenéséhez, emésztőrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Mindössze 1-2 hiányzó fog esetén az implantátum lehet a legjobb megoldás.

 

Sorvégi foghiány

Ha a leghátsó (6-7-es) fogak hiányoznak, az nehézkes táplálkozáshoz, csökkent rágóképességhez, emiatt rágóízületi és izomzati fájdalmakhoz vezethet. Ebben az esetben is a fogbeültetést ajánljuk a kivehető fogpótlások helyett, különösen, ha a hiány csak az egyik oldalon jelentkezik. A kivehető fogpótlást ugyanis, annak helyes megtámasztása miatt mind a két oldalon alkalmazni kell. 

Sorközi foghiány

Azokban az esetekben beszélünk sorközi foghiányról, ha az egyébként ép fogsorból csak egy-két fog hiányzik (akár mind a négy kvadránsban is, tehát alul, felül, jobb- és baloldalt is). Ha a környező fogak egyébként épek, akkor azok lecsiszolása nélkül, fogászati implantátumra rögzítve pótolhatóak a hiányzó fogak. Ha több fog hiányzik a fogívből, de a hiány két oldalán még találhatóak fogak, akkor fogászati híd készítésével pótolható a hosszabb foghiány is. 

Egy-kettő, vagy néhány fog van csak a fogíven

Ez egy egyfajta „köztes” állapot, kezelése nem olyan egyszerű, mint a sorközi foghiány esetén, de nem egyezik a teljes fogatlanság állapotával sem. Ebben az esetben általában kombinált fogpótlást készítünk, melynek van egy szájban fixen rögzített része (korona, híd, egyéb) és egy kivehető része. Az utóbbit csak annak megtisztítása esetén kell kivenni, egyébként mindig bent lehet a szájban. 

Teljes fogatlanság egy vagy mindkét fogíven

Teljes fogatlanság esetén csak egyéni konzultáció és vizsgálat után, a csontok állapotától függően állapítható meg, hogy milyen fogpótlási megoldást érdemes alkalmazni. Ilyen esetben kivehető teljes műfogsort, vagy kivehető, de implantátumokon rögzülő úgynevezett fix fogsort tudunk készíteni pácienseinknek.