Miért halogatják olyan sokan a fogpótlást?

Sokkoló számokat és tényeket közöl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány éve készített felmérése az európai és magyar fogazati állapotokról. Kutatásuk konklúziója dióhéjban a következő: annak ellenére, hogy a szájhigiéniáról és az egészséges fogak megőrzéséről szóló teendőkről már gyermekkorban megtanulunk mindent, és ezt a tudást felnőttkorban is kiválóan vissza tudjuk mondani, a gyakorlatban sajnos mégsem alkalmazzuk őket megfelelően…A felmérés szerint Európán belül a magyarok között a legmagasabb a szuvas fogak aránya, de az ép fogak számát tekintve sem állunk jól. Egy magyar szájban átlagosan körülbelül 10 egészséges fog látható, de nagyjából ugyanennyi hiányzik is belőle. (Összehasonlításképp: Svédországban például a hiányzó fogak száma a felnőtt lakosságban átlagosan 4-5 fog.) Szintén ijesztően hangozhat az, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 8%-a teljesen fogatlan, míg a tökéletesen ép és egészséges fogazattal rendelkező emberek aránya csupán 0,5% körül van.*Kiegészítésképp meg kell említeni, hogy a modern diagnosztikai eszközök és kezelések megjelenése előtt, a rendszerváltás előtti és körüli időszakban sok fogproblémára automatikusan a foghúzás volt az egyetlen kezelési eljárás, különösen a hátsó fogak esetén – manapság már sokkal több fog megmenthető valamilyen konzerváló fogászati megoldással, így a fogvesztések aránya remélhetőleg csökken.Ennek ellenére felmerül a kérdés: miért van az, hogy a foghíjas felnőttek évekig, esetenként évtizedekig halogatják a fogpótlást, legrosszabb esetben soha nem is keresnek megoldást hiányzó fogaik pótlására? A félelmek, kifogások száma végtelen, ha a fogászati kezelésekről esik szó. Szeretnénk megemlíteni párat, amit a leggyakrabban hallunk pácienseinktől, és eloszlatni az ezzel kapcsolatos kétségeket:

  • Nem olyan fontos, van még X darab másik fogam.

Pácienseink és sok ismerősünk körében is ez az első reakció egy fog elveszítésekor (pláne ha az első kihúzott fogról van szó, és a hátsó traktusban, beszéd közben nem látható helyen): „Nem érdekes, ott a többi, majd rágok azokkal.” – mondják. Ám sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.Amennyiben egy fogívről egy vagy több egymás melletti fog hiányzik, és nincsenek pótolva, az számos egészségügyi következménnyel járhat. Egyrészt számítani kell arra, hogy a hiány melletti fogak elmozdulnak, bedőlnek, hosszú idő elteltével egyre jobban. Másrészt a foghiánnyal szemben lévő fog a rágás közben nem érintkezik semmivel, így azok idővel egyre jobban kiemelkednek, meglazulnak később akár ki is eshetnek. Hosszútávon a rágás megnehezül, ez emésztési panaszokhoz, betegségekhez vezethet. Számos más panasz is visszavezethető a fogak hiányára, ez a szájban gyulladásos állapotokat, rágóízületi fájdalmakat is okozhat. Továbbá a hiányzó fogak alatt az állcsont leépülhet, ami megnehezíti a későbbi implantációs lehetőségeket. 

  • A fogpótlás nagyon drága.

Ez attól függ, hány fogunk hiányzik, és milyen fogpótlási eljárást választunk. (Többek között ezért sem érdemes évekig halogatni a fogpótlást, mert az időközben kialakult szuvasodások, gyulladások megnehezíthetik, ezáltal megdrágítják a pótlási folyamatot!) Kis számú (1-2) hiányzó fog pótlása koronával vagy híddal már 50-100 ezer forinttól megoldható és évekig vagy akár évtizedekig használható – számoljuk össze mennyit fordítunk egy hónapban olyan kiadásokra, amelyek összeadva kb. ugyanekkorák vagy ennél még nagyobbak,  viszont rövidebb távra szólnak (pl. fodrász, kozmetikus, műköröm, konditerem bérlet, autó szervizelés stb.) vagy olyan dolgokra melyek tovább roncsolják fogainkat (dohányzás, alkoholfogyasztás, magas szénhidráttartalmú, cukros ételek, édességek, kávé, szénsavas üdítők). 

  • A fogászati beavatkozások nagyon fájdalmasak, sok szenvedéssel járna az egész…

Rendelőnkben minden beavatkozást maximális odafigyeléssel, alapos érzéstelenítés mellett végzünk, így a fájdalomtól nem kell tartania. Számos fogpótlási megoldás egyébként nem jár műtéti feltárással, a pótlás ragasztással kerül rögzítésre, így itt a műtéti traumától sem kell tartani. Hosszú távon foghiánnyal élni sem fájdalommentes: a korábban említett, hiányzó fogak miatti panaszok ugyanolyan – vagy inkább több – kellemetlenséget okoznak majd mint maga a fogorvosi kezelés! Remélem sikerült meggyőznünk arról, hogy a fogai elveszítését ne hagyja figyelmen kívül, és jelentkezzen be hozzánk egy ingyenes konzultációra, ahol minden további kérdésére szívesen válaszolunk! ___*A statisztikai mutatókban 28 fogból álló fogsorral számoltak, a bölcsességfogak állapotát szakértői indokok miatt nem számították bele az eredményekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .