Milyen betegségeknél, állapotoknál nem javasolt az implantáció?

A fogászati implantátumok beültetése a legtöbb páciens esetén elvégezhető – bizonyos tényezők, egészségügyi állapotok indokolhatják azt, hogy implantátum helyett más fogpótlási megoldást kelljen választanunk. Éppen ezért implantátum beültetése előtt a páciensek nem csak szájüregi vizsgálaton esnek át, hanem általános egészségügyi állapotfelmérésen is.Esetek, amikor az implantáció nem ajánlott:

  • Szájhigiénia és az orális egészség erőteljes romlását okozó szokások: erős dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogfüggőség
  • Kezeletlen cukorbetegség: a diabétesz befolyásolja a sebgyógyulási folyamatot, a zavartalan vérkeringést és a csont anyagcseréjét, emiatt fennáll a rizikója annak, hogy az implantátum nem csontosodik be megfelelően.
  • Rosszindulatú daganatos megbetegedések és az ezeket kísérő kezelések (sugárkezelés, kemoterápia)
  • Véralvadási és vérképzési zavarok
  • Bizonyos idegrendszeri betegségek és pszichés-mentális zavarok
  • 17-18 éves kor alatt, amíg az állcsont még növekedésben van és nem érte el végleges állapotát (ezt a korosztályt amúgy is ritkán érinti fogvesztés)

 Csontritkulás (osteoporosis), ritkás csontszöveti állomány nem feltétlenül jelent kizáró okot. Kevés, vékony csont esetén az implantációs eljárás előtt végrehajtható egy csontpótló műtét (pld. arcüregemelés, más néven sinus-lift), ami kellő csontállományt biztosít. Ezután 3-4 hónapos gyógyulási időszakot követően beültethető majd az implantátum. Ha nem biztos benne, hogy alkalmas fogászati implantációra, akkor is jelentkezzen be hozzánk bátran: első konzultációnk ingyenes, így minden felmerülő kérdésére válaszolni tudunk. Ha pedig a vizsgálatok szerint nem javasoljuk implantátum beültetését, akkor is számos alternatív módszert tudunk alkalmazni hiányzó fogainak pótlására. A cikkel kapcsolatban a Hozzászólásokon keresztül tud kérdezni, amelyre igyekszünk 3 napon belül válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .